Mitolojide Plüton (Mitoloji Dosyası. 10. Bölüm)

MİTOLOJİDE PLÜTON (MİTOLOJİ  DOSYASI.10. BÖLÜM  )Persphone'nin donusu

Mitolojide Plüton, ölülerin, yeraltının ve yeraltı zenginliklerinin tanrısıydı. Plüton’un simgesi; iki uçlu bir asadır. Asanın bir ucu yaşamı, diğer ucu da ölümü temsil ederdi.

Plüton’un bir de, başlarının her biri bir yöne bakan üç başlı bir köpeği vardı. Bu köpeğin baktığı yönlerden biri doğu, diğeri batı, bir diğeri de kuzeydi. Doğuya bakan baş, dünyaya yeni doğanları; kuzeye bakan baş, yeni doğanların geleceğini; batıya bakan baş ise ömrün sonunu görürmüş.

Plüton, Yunan mitolojisinde Hades’tir. Ölüler aleminin kralı, yeraltının yöneticisi, yeraltı zenginliklerinin de sahibiydi. Hades, yeraltı sarayında zenginlik ve mutluluk içinde yaşarken yeryüzüne çıkmak istemiş. Yeryüzüne çıktığıda,   başak renginde upuzun saçları  olan, ipek gibi bembeyaz teni olan, elinde bir demet başak tutan genç bir kıza rastlamış. Genç kızın güzelliği karşısında çılgına dönmüş.  İlk bakışta   kıza  aşık  olmuş. Aşık olduğu kıza o kadar tutulmuş ki aklı fikri kıza sahip olmaktaymış. Ne yapıp edip kızı almak istemiş. Bu kız toprak, tahıl ve bereket tanrıçası, Demeter’in kızı Persephone’ymiş.

Demeter’in kızını ona vermeyeceğini bilen Hades; zorluklar, olumsuzluklar karşısında daha çok güçlenmiş, bir gölge gibi Demeter’i takip etmeye başlamış. Aşkı büyümüş, tutku derecesine gelmiş. Aşk acısıyla yanan, tutuşan Hades, aklına koymuş; ne yapıp edip zorla da olsa,   güçte  olsa,  sevdiğini alacak. Kararını vermiş; verdiği karara sıkıca bağlanmış. Önüne çıkan engelleri ezecek, sevdiğini alacak. Persephone’yi kaçırmayı aklına koyar; fakat kızı bir türlü yalnız göremez.

Annesi Demeter kızını yalnız bırakmaz. Persephone annesine tahıl ekme, orak biçme ve ekmek yapmada yardım ediyordu. Uzun zaman anne ve kızını takip eden Hades, Demeter’in dalgın olduğu bir anda hiçbir şeyden haberi olmayan Persephone’yi kaçırır.

Hades tarafından kaçırılan Persephone, büyük bir korku ve şaşkınlık içinde kendini kaybeder. Kendine geldiğinde hiç tanımadığı, bilmediği bir yerde olduğunu anlar. Bu yer, Hades’in egemenlik kurduğu yeraltıdır.

Kızı kaçırılan Demeter çok üzülür. Aklı başından gider; kızını aramadığı sormadığı canlı kalmaz. Acısından kederinden her şeyi unutur. Aklında sadece kaybettiği kızı vardır. Demeter acısından görevlerini unutur. Unutulan ekinler sararır, kurur ve ölür.

Demeter, mevsimleri yöneten, ziraattan sorumlu bir tanrıçaydı. Kızını aramaktan mevsimleri yönetmeyi unutur. Mevsimler birbirine karışır. Hayat yok olmaya doğru gider. Büyük bir kargaşa yaşanmaya başlar.

Zeus, görevini unutan Demeter’e çok kızar. İşinin başında durmasını, mevsimleri yönetip tarımı idare etmesini; bu takdirde ona yardım edip kızını getireceğine söz verir.

Zeus, Hades’in lir sevdiğini, lirin sesinden etkilendiğini bilir ve Hades’e lir hediye eder. Hediyeden memnun kalan Hades, Zeus’la anlaşmaya başlar. Bu anlaşma bir karara bağlanır. Buna göre Persephone ilkbahar ve yaz aylarını annesiyle geçirecek diğer zamanlarını da Hades’le yeraltında geçirecektir. Persephone, annesini ziyaret ettiğinde toprak zenginleşir, bereket artar. Sonbahar ve kış aylarında ise yeraltına gittiğinde toprak yine verimsizleşir.

Sifa Avcin

Yıldızları elinde tutan kadın Şifa Avcın. Astrolog, yazar, herbalist, bitkisel parfüm yapımcısı.

cumağa venüs günü merkür saati

Sosyal Medya Paylaşım Alanı